Kiirlaen

Kiirlaen on laenutüüp, mida iseloomustavad väikesed laenusummad ning pigem lühikesed tähtajad. Sellist tüüpi laenu võimaldab elektrooniliste kanalite ja mobiiltelefonide areng viimase kümnekonna aasta jooksul ning oma kättesaadavuse ja taotlusprotsessi lihtsuse tõttu on kiirlaen kujunenud laenuturu üheks populaarsemaks tooteks.

Otseseid alternatiive kiirlaenul ei ole. Muidugi võib alati laenata raha sõprade ja tuttavate käest, kuid kui neil pole vajaminevat raha või on soov ajada asja ametlikke kanaleid pidi, siis kõikidel võimalikel konkurentidel on omad puudused. Kiirlaenul on mitu märkimisväärset eelist. Esiteks see, et tegu on vaba sihtotstarbega laenuga ja teiseks see, et enamjaolt ei nõua laenuandjad käendust ega tagatist. Otsustades mõne muu laenu kasuks, võib laenuandja seada piiranguid, milleks Sa laenu võid kasutada. Ja kui väikelaen on ka vaba sihtotstarbega laen, siis taotledes väikelaenu pangast, võidakse nõuda tagatise või käenduse olemasolu, mis pole alati võimalik. Paljud inimesed kiidavad ka autolaenu võimalust, kus laenu saab võtta auto tagatisel ja tagatise olemasolu võimaldab omakorda paremaid laenutingimusi. Samas on seda laenutüüpi ilmselgelt võimalik kasutada üksnes siis, kui Sul on olemas auto, mis sobib ka laenuandjale (laenuandjad võivad panna ülempiiri sõiduki vanusele ning alampiiri sõiduki väärtusele).

Seega on kiirlaenul omad eelised ning võib olla, et just see on laen, mida Sa oled otsinud.

Kuidas käib laenutaotluse protsess?

Võrreldes traditsioonilise pangast võetava laenuga, on kiirlaenu taotlusprotsess lihtne ja kiire. Kui Sa oled leidnud ettevõtte, kellelt Sa soovid kiirlaenu taotleda, on Sul vaja täita laenuavaldus. Kui Sa pole varem samalt ettevõttelt laenu taotlenud, on Sul vaja ka oma isik tuvastada. Isikut saab tuvastada nii ID-kaardi kui ka Mobiil-ID abil või minnes isiklikult laenuandja kontorisse või postkontorisse kohale.

Tulenevalt vastutustundliku laenamise põhimõttest, on laenuandjal kohustus kontrollida Sinu maksevõimekust, et vähendada ohtu, et Sa ei suuda laenu tagasi maksta ning satud makseraskustesse. See, kui põhjalikult taustakontrolli tehakse, sõltub laenuandjast, laenuvõtjast ning soovitud laenu summast ja laenu perioodist. Tulenevalt Eesti seadustest ei saa laenuandjad pakkuda võimalust anda laenu ilma taustakontrolli tegemata.

Kui laenutaotlusele antakse positiivne vastus, saad Sa selle kohta kas e-maili või tekstisõnumi – olenevalt sellest, kuidas te laenuandjaga kokku leppisite. Raha jõuab Sinu pangaarvele üldjuhul mõne tunniga või isegi kiiremini. Mõned laenuandjad pakuvad ka võimalust taotleda kiirlaenu sularahas. Kui see on midagi, mida Sa eelistaksid, tuleks Sul valida laenuandja, kes sellist teenust pakub. Sellisel juhul võib raha kättesaamisega veidi kauem minna, sest Sa pead minema laenuandja koostööpartneri juurde, kes laenu sularahas välja maksab. Juhul kui laenutaotlusele tuleb negatiivne vastus, võid Sa alati laenuandjalt põhjust küsida. Võimalik, et teistsuguse laenuperioodi või –summaga laenutaotlusele antaks positiivne vastus.

Kas kiirlaen on halb?

Nagu iga teine laen, on kiirlaen finantstoode, mille taotlemine peaks toimuma läbimõeldult ja teadlikult. See, et kiirlaenu on lihtne taotleda ja summad on pigem väikesed, on tekitanud olukordi, kus laenuvõtjad ei ole oma otsust selgelt läbi mõelnud ning satuvad seetõttu finantsilistesse raskustesse.

Majandusministeeriumis valmis 2014. aastal analüüs, kus selgus, et umbkaudu kolmandik kiirlaenufirmade klientidest olid makseraskustes. Makseraskustesse sattumise vältimiseks on üheks võtmeks teadlik laenamine.

Laenu võttes on eriti oluline pöörata tähelepanu sellele, kui suur on intressimäär ning millised on lisatasud, sest tagasi ei ole vaja maksta mitte ainult laenatud raha vaid ka laenuvõtmisega kaasnevad kulud. Kiirlaenu aastane keskmine intressimäär võib olla kuni 300-400%. Muidugi on võimalik leida ka madalamat intressimäära pakkuvaid ettevõtteid ja kindlasti tuleks võrrelda erinevate kiirlaenude krediidi kulukuse määrasid. Kuigi kiirlaenufirmad reklaamivad ka 0% intressiga laene, siis sellise tootega võib kaasneda mingi muu lisatasu. Selle asemel, et pimesi reklaami usaldada, uuri asja ja selgita välja, kas pakkumine ikka tasub end ära. Eriti palju tehakse soodsaid pakkumisi uutele klientidele, nii et isegi kui Sa oled alati kasutanud ühte firmat, siis järgmine kord laenu võttes tasuks uurida, mida teised ettevõtted Sulle pakuksid.

Selleks, et end mitte lõhki laenata, tasuks vältida ka olukorda, kus Sa võtad järjest mitu kiirlaenu või sa kasutad ühte kiirlaenu selleks, et teist laenu tagasi maksta.

Kui Sul on varasemalt esinenud probleeme laenu tagasimaksetega, siis see ei tähenda, et Sa ei saa mitte mingil juhul uut laenu. Võimalik, et laenuandja soovib teada, mis oli makseraskuste põhjuseks ja kuidas Sa seekord seda vältida plaanid. Suurte summade laenamise asemel tasuks laenata pigem vähem ning see eeskujulikult tagasi maksta. Sellega tõestad Sa laenuandjale, et Sa tuled oma finantsiliste kohustustega toime. Kui laenuandja saab Sind usaldada ja teab, et Sa ei satu uuesti makseraskustesse, on tulevikus lihtsam saada ka pikaajalisemat ning suuremat laenu.

Kasulikud veebilehed

Erinevad veebilehed aitavad Sul saada parema ülevaate laenudest ning kui Sa oled sattunud makseraskustesse, siis lisaks laenuandjaga ühendust võtmisele tasuks uurida ka võlanõustajate kontakte, et nendelt abi saada. Veebilehed, mis võivad Sulle kasulikuks osutuda:

Finantsinspektsioon: www.fi.ee

Finantsinspektsiooni tarbijaveeb: www.minuraha.ee

Eesti Võlanõustajate Liit: http://www.evnl.ee/noustajad

Tallinna Sotsiaaltöö Keskus: http://www.swcenter.ee/

Kohalike omavalitsuse kontaktandmed: https://www.eesti.ee/est/kontaktid/kohalikud_omavalitsused

LaenupakkujaLaenusummaLaenuperioodRaha arvelKrediidi kulukuse määr
Logomax. summonthstime to get itVaata lähemalt