Laenud Eraisikult

Eralaenud

Maksehäirete ning kehva krediidireitinguga laenamine on keerulisem: esiteks on laenu saamine iseenesest juba raskendatud ning teiseks on laen kokkuvõttes kallim. Mida aga siis teha? Miks mitte mõelda eralaenudele? Kui inimesed räägivad eralaenudest, peavad nad reeglina silmas seda, et laenatakse kuskilt mujalt, kui traditsiooniliselt finantsasutuselt.

Laenuandja leidmine

Tõsi on see, et praegu on laenamiseks väga palju erinevaid võimalusi. Kuna pangad ei ole alati valmis laenama neile, kellel on minevikus maksehäireid esinenud, siis täidavad uued turule tulijad selle tühja koha.

Laenuandjate leidmine võib küll tunduda pisut riskantne ning kui Sa otsustad traditsiooniliste laenuandjate kasutamise asemel teist teed minna, muutub see veelgi riskantsemaks. Paljud laenuandjad, kes otsustavad pakkuda laenu neile, kel on halb krediidireiting, võivad asja tegelikult hullemaks teha, sest sellised nn hädalaenud võivad üpris kalliks osutuda. Rääkimata sellest, et Sa riskid ka võimalusega, et laenuandja otsustab Su andmed varastada ja neid kurjasti ära kasutada. Seega enne, kui sa hakkad kuskile alla kirjutama või kelleltki raha vastu võtad, veendu selles, et Sa oled valinud tunnustatud firma.

Üks oluline nipp on see, et Sa ei eiraks väikeseid firmasid. Kui Sa ütled, et oled valmis laenama kõikjalt, välja arvatud pangalt, siis see ei tähenda, et Sa peaksid kohalikud hoiu-laenuühistud välistama.

Tihtipeale on just väiksemad laenuandjad paindlikumad, nii et nendega on lihtsam koostööd teha ja loodetavasti panna paika, mis on Sinu võimalused ja mida nad saavad pakkuda. Hoiu-laenuühistutelt või väiksemalt pangalt eralaenu saamine on alati ka parem variant, kui kiirlaenu võtmine.

Online laenamine: eraisikutelt laenamine on laenamise ka üldplaanis kergemaks muutnud ja seda isegi siis, kui Su krediidireiting pole just puhtamast puhtaim. Online laenamine on firmade jaoks vahendajaks olemine – nad leiavad inimesed, kes soovivad laenu võtta ja inimesed, kes soovivad laenu anda ehk investorid. Nende poolt pakutava laenu kogumaksumus on konkurentsivõimeline ja mitte liialt suur.

Sõpradelt laenamine: Kui Sa tead, et su sõpradel või pereliikmetel on vaba raha, siis saavad äkki just nemad Sulle laenu anda. Kuid tuleb olla aus – parem oleks võtta ametlik laen, mis tähendab ka korraliku laenulepingu sõlmimist, konkreetsete tähtaegadega laenumaksete tegemist ning ametliku laenu võtmine (ja õigel ajal tagasimaksmine) aitab ka krediidireitingut parandada, nii et tulevikus on uue laenu võtmine jällegi lihtsam. Kui Sa otsustad aga kasutada sõprade või pere abi, siis tuleks olla algusest peale aus ning rääkida läbi ka kõige väiksemad detailid. Arutelu ei pea lõppema laenuidee realiseerimisega. See peaks juhtuma vaid siis, kui te mõlemad asjad ühtemoodi aru saate.

Kinnisvaralaen: Kui kinnisvarga kauplemine on Su igapäevane tegevus ning sul on tihti vaja raha laenata, oled Sa tuttav ka sellega, kuivõrd keeruline laenude taotlemine on. Sellegipoolest on võimalik leida neid laenuandjaid, kes on spetsialiseerunud korduvate laenude andmisele ning nendega soojade suhete loomine tasub pikas plaanis kindlasti ära.